lezing “stamboom en familie, hoe er aan beginnen” 7 maart 2024

spreker: Stefaan Lazoore

plaats: Stadsarchief Diksmuide

uur: 19u30

toegang gratis

Grote Markt 6 – 8600 Diksmuide – tel.051 79 30 40 – e-mail archief@diksmuide.be

Er zijn verschillende redenen om in de familiegeschiedenis te duiken. Sommige mensen zijn nieuwsgierig naar de herkomst van hun familienaam en anderen willen graag kijken tot welk jaar ze hun voorouders terug kunnen vinden. Veel mensen duiken ook vaak na DNA-onderzoek de archieven in. Je kunt via internet een DNA-onderzoek aanvragen, om je geografische herkomst te achterhalen. In zo’n onderzoek duiken soms ook onverwachte verwanten op, verre familie die je eerder niet kende. Met een stamboomonderzoek kun je uitzoeken op welke manier jullie familie zijn.

Doordat veel historische bronnen zijn gedigitaliseerd, kan een stamboomonderzoek gewoon thuis achter de computer beginnen. Voorheen moest je documenten ruim van tevoren aanvragen, zodat ze door archiefmedewerkers werden opgezocht en je ze in een leeszaal mocht inkijken. Tegenwoordig zijn er veel documenten online beschikbaar. Informatie die je voorheen pas na uren speurwerk boven water had, kun je nu in een uurtje vinden.

Stamboomonderzoek is laagdrempelig geworden: iedereen kan gaan speuren. Maar waar moet je beginnen? Breng eerst het doel van je zoektocht in kaart. Wil je een compleet overzicht van wie er allemaal tot dezelfde familie behoren of wil je alleen specifieke informatie ten behoeve van bijvoorbeeld het opstellen van een testament? Kijk eerst naar informatie die al beschikbaar is. Vraag eens na bij familie: Wat zijn de volledige namen van opa en oma en wat zijn hun geboortedatums?